Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
375 g mąki razowej
190 g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
Nadzienie:
4 duże jabłka
1 duża marchewka
3 białka jajek
5 łyżek płynnego miodu
75 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i 2/3 włożyć do formy, a 1/3 zostawić na paseczki, którymi udekoruje się ciasto. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Obrać marchewkę i zetrzeć na drobnych oczkach. Obrać połowę jabłek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach. Drugiej połowy jabłek nie obierać, ale pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać marchewkę z jabłkami, dodać 2 roztrzepane białka, miód oraz posiekane orzechy i wymieszać. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, ułożyć na mim farsz, a następnie piec ok. 20 minut. Zrobić z reszty ciasta paski, ozdobić tartę na górze, posmarować rozmąconym białkiem i piec jeszcze do zarumienienia ok. 5 minut. Przed podaniem można polać łyżeczką miodu i gotowe.