Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
0,5 l wody
0,5 l mleka
500 g miąższu z dyni
200 g ryżu
1 jajko + białko z ciasta
125 g ricotty
125 g śmietany 18%
100 g parmezanu
45 g masła
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię, podpiec jeszcze ok. 3-5 minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Zagotować wodę z mlekiem oraz szczyptą soli, a następnie dodać ryż i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Odcedzić ugotowany ryż. Obrać dynię ze skóry i usunąć pestki wraz z gniazdami nasiennymi. Zetrzeć miąższ dyni na grubych oczkach i odcisnąć sok. Połączyć odciśniętą dynię z ryżem i dodać utraty drobno parmezan, ricottę, śmietanę, jajko, białko oraz doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już podpieczone, wyłożyć je masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Voilà!