Treningi tart idą pełną parą. Trzeba być gotowym na następny Foodstock lub Najedzeni Fest :) Szukamy nowych smaków i połączeń, dlatego pełno eksperymentów na tym polu. W związku z tym połączyliśmy musztardę, ziemniaki, pomidora i oregano i wyszło coś, czym śmiało można się zajadać. Wystarczy podać do tej tarty jako dodatek dowolną zieloną sałatę i już lunch z prawdziwego zdarzenia jest gotowy.
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
0,3 kg ziemniaków (ok. 3 sztuki średnich rozmiarów)
2 duże pomidory
3 jajka + białko z ciasta
200 g śmietany 18%
75 g parmezanu
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki świeżego oregano
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i dodać nadzienie.
Nadzienie:
Sparzyć pomidory, przelać zimną wodą, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać śmietanę, jaka z białkiem, parmezan, suszone oregano, 1 łyżkę musztardy oraz sól i pieprz. Obrać ziemniaki, pokroić w plastry i gotować ok. 5 min na półtwardo w osolonej wodzie. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, wysmarować je resztą musztardy, ułożyć ziemniaki, pomidory i zalać masą, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem posypać świeżym oregano.