Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Wykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
100 g masła
200 g mąka pszenna
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
0,6 kg marchewki
200 g sera cheddar
200 g boczku
2 jajka (+ białko z jajka do ciasta)
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.

Nadzienie:
Obrać marchewki i zagotować na półtwardo (ok. 3-4 min) w wodzie z dodatkiem soli i cukru; następnie ostudzić. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce marchewkę oraz ser. Wymieszać z jajkami i śmietaną na jednolitą masę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wymieszać z nadzieniem. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, położyć na nie nadzienie i piec ok. 30-40 minut.

Podawać o razu, na ciepło.

Wykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Pobierz listę składników:

tarta marchewkowa