Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Wielkanoc jest dla nas ważnym świętem i jest to istotny czas dla polskiej tradycji, ale też jest to czas, gdy w kuchni i przy świątecznym stole spotykamy się całymi rodzinami. Dzięki połączeniu tradycji i  nowoczesności można skomponować nowe wersje znanych dań. Tym sposobem znane nam przepisy można zaprezentować w nowej i ciekawej formie jednak cały czas silnie nawiązując do tradycji. Takim daniem jest pasztet z drobiu z nadzieniem z groszku i marchewki, ale zamiast tradycyjnie podać go z ćwikłą lub chrzanem to podamy w intensywnie zielonym sosie groszkowym z odświeżającą nutą miętową.

Pasztet drobiowy z groszkiem i marchewką w gęstym sosie z groszku i miętySkładniki:
(przepis na 8 osób)
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
0,5 kg filetów z podudzia indyka
0,5 kg mrożonego groszku
100 g twardego sera żółtego
½ szklanki śmietany 18%
2 jajka
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 łyżki oliwy
garść świeżej mięty
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso drobiowe pokroić i zmielić, a następnie wymieszać ze starty serem, śmietaną, 1/3 mrożonego groszku oraz dwoma białkami z jajek i doprawić solą oraz pieprzem. Ugotować na półtwardo obrane marchewki i ostudzić. Ułożyć w podłużnej brytfance wysmarowanej masłem połowę masy mięsnej, następnie marchewkę i na niej drugą porcję mięsa. Wstawić do pieczenia na 40-45 minut w temperaturze 180 st. C, ostudzić i wyciągnąć z brytfanki. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę oraz drobno czosnek i podsmażyć na oliwie aż się zeszkli. Dodać groszek i bulion, dusić na wolnym ogniu do odparowania 2/3 płynu. Przełożyć do blendera, dodać miętę (kilka listków zostawić do dekoracji), doprawić solą i pieprzem i zmiksować na gładką masę. Ułożyć pasztet ma półmisku i podawać pokrojony na zimno z zielonym gęstym sosem.

Pasztet drobiowy z groszkiem i marchewką w gęstym sosie z groszku i mięty