Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Ten tradycyjny słodki placek gości na polskich świątecznych stołach od wieków. Zasada jest prosta: ciasto na jeden palec, a dodatków i bakalii ile się tylko chce.

Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowychSkładniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm na 8 osób, czasochłonność: 90 minut)

Na ciasto:
125 g margaryny Palma z Kruszwicy
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

Na nadzienie:
300 g powideł śliwkowych
150 g suszonych śliwek bez pestek
100 g gorzkiej czekolady
50 g płatków migdałowych
sól

Przygotowanie:

Ciasta:
Zimną margarynę Plama poszatkować, dodać pozostałe składniki i wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec przykryte folią aluminiową oraz obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Nadzienia:
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do zarumienienia. Połamać drobno czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pokroić drobno śliwki suszone. Podgrzać na patelni powidła śliwkowe, dodać śliwki i podgrzewać przez około 5 minut, a następnie ściągnąć z ognia i połączyć z czekoladą oraz szczyptą soli. Wylać masę na podpieczony spód i zapiekać w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Wyjąć i gorącego mazurka posypać płatkami migdałowymi. Podawać po wystudzeniu.

Mazurek z suszonych śliwek z czekoladą w posypce z płatków migdałowych