Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Czym można nafaszerować schab na Wielkanoc? Oczywiście! Wybór padł na kiełbasę – białą kiełbasę, którą zajadamy standardowo podczas tych świąt jako wkładkę do żurku. Tym razem jej cześć zamiast do zupy trafiła do drugiego dania jako świąteczne wypełnienie pysznego pieczonego schabu.

Schab pieczony faszerowany białą kiełbasąSkładniki:
(przepis na 8 osób, czasochłonność: 200 minut)
1,5 kg schabu bez kości
5 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
300 g białej kiełbasy (ok. 2 pęta)
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obgotować białą kiełbasę przez 3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Zrobić w mięsie kieszonkę a następnie do kieszonki wsadzić ugotowaną kiełbasę. Obrać czosnek i rozetrzeć, wymieszać z dwoma łyżkami oleju, posiekanym majerankiem, słodką papryką i szczyptą soli oraz pieprzu. Wysmarować mięso zaprawą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso na Kujawskim z każdej strony, a następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 st. C, co jaki czas podlewając sokami z pieczenia lub niewielką ilością wody. Podawać pokrojone w plastry.

Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą