Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Święta obfitują w jedzenie, warto więc też zadbać, aby na stole pojawiały się lżejsze dania, jak np. sałatki. Muszą one oczywiście zawierać także składniki typowo świąteczne, dlatego w tej sałatce gości biała kiełbasa.

Sałatka z czerwonej kapusty, buraków, białej fasoli i gotowanej  kiełbasy z majonezemSkładniki:
(przepis na 8 osób, czasochłonność: 25 minut)

½ główki niedużej kapusty czerwonej
4 ugotowane buraki
20 dag białej kiełbasy
1 puszka drobnej białej fasoli
1 saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem (lub 2 łyżki oleju Kujawskiego
z czosnkiem)
8 łyżek majonezu
½ cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Usunąć z kapusty pierwsze liście oraz głąb, drobno poszatkować, a następnie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Odcedzić dokładnie zblanszowaną kapustę i dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny. Zetrzeć ugotowane buraki na tarce o dużych oczkach. Obgotować kiełbasę przez 3 minuty, odcedzić i ostudzić, a następnie pokroić w kostkę. Odcedzić fasolę, przepłukać i pozostawić do ocieknięcia. Kapustę wymieszać z utartymi burakami oraz olejem Kujawskim z czosnkiem i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Układać po jednej porcji na talerzyku, posypać fasolą i kiełbasą, a następnie nałożyć po kleksie majonezu i udekorować pokrojonym koperkiem.

Sałatka z czerwonej kapusty, buraków, białej fasoli i gotowanej  kiełbasy z majonezem