Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Jajka, którymi dzielimy się składając życzenia, nie muszą być zawsze takie same. Stąd pomysł na trójkolorowy farsz. Każdy kolor odpowiada za inny smak i każdy przygotowuje się w ciągu „sekundy”. Oczywiście dla bezpieczeństwa i zachowania tradycji część jajek możemy zostawić bez żadnych modyfikacji, aby zwolennicy tradycji przy świątecznym stole też mieli coś dla siebie.

Jajka w trójkolorowym nadzieniuSkładniki:
(przepis na 4 osoby, czasochłonność: 15 minut)

Farsz czerwony:
2 jajka
2 łyżki tłustego sera twarogowego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka przecieru pomidorowego
5 kropel tabasco
sól, pieprz

Farsz żółty:
2 jajka
2 łyżki tłustego sera twarogowego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka tartego sera żółtego
½ łyżeczka curry
sól, pieprz

Farsz zielony:
2 jajka
2 łyżki tłustego sera twarogowego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Gotować jajka w osolonej wodzie przez 9 minut. Przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtko (można je wykorzystać w innym przepisie).

Farsz czerwony: wymieszać twaróg ze śmietaną, przecierem pomidorowym, tabasco i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać  łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.

Farsz żółty: wymieszać twaróg ze śmietaną, żółtym serem utartym na drobnych oczkach, curry i doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać  łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.

Farsz zielony: wymieszać twaróg ze śmietaną, posiekanymi ziołami doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką na jajka w miejsce żółtka.

Jajka w trójkolorowym nadzieniu