Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Przedstawiam dzisiaj kolejne świąteczne danie, które znam od dziecka i które w moim domu zawsze pojawiało się na świątecznym stole. Przy czym postanowiłem je nieco  zmodyfikować, dodając do wywaru suszone śliwki i suszone morele, zaś za wkład do zupy zamiast łazanek posłużył mi makaron z omletu. Oczywiście przepis spisałem dzięki uprzejmości mojej Cioci, która, tak samo jak Babcia, wszystko robi „na oko”, więc precyzyjne określenie gramatury wymagało duuużo cierpliwości i mnóstwa dodatkowych pytań z mojej strony… Ale efekt uzyskany w 100%. Zupa zostanie ocalona od zapomnienia i zachowana dla przyszłych pokoleń (oto mój wkład w zrównoważony rozwój naszej planety), a Wy może się przyczynicie do tego, że zagości też na innych świątecznych stołach. Oddaję go w Wasze ręce z życzeniami zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Wigilijna postna zupa grzybowa z makaronem z omletuSkładniki
(przepis na 4 porcje)

2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
1 seler średniej wielkości
1 por
1 cebula
60 g mieszanki suszonych grzybów
2 wiejskie jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Zalać grzyby letnią wodą i zostawić na noc, a następnie odcedzić przez sito (nie wylewać wody spod grzybów, gdyż zostanie dodana do wywaru), aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obrać marchew, selera oraz pietruszkę i pokroić na kilka mniejszych części. Odciąć zieloną cześć do pora, a białą przeciąć, ale nie kroić na kawałki i następnie umyć. Warzywa zalać 2,5 litra wody i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Odcedzić bulion i usunąć warzywa. Dodać do bulionu namoczone grzyby wraz z odcedzoną wodą z moczenia grzybów oraz suszone owoce i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Odcedzić grzyby, ostudzić i pokroić w paseczki, dodać z powrotem do zupy, suszone owoce wyrzucić a następnie doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Roztrzepać jajka, dodać mąkę i szczyptę soli, a następnie usmażyć z obu stron cienki omlet na niewielkiej ilości masła. Omlet zwinąć z rulon i drobno posiekać. Zupę podawać z makaronem z omletu.

Wigilijna postna zupa grzybowa z makaronem z omletu