Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zawijane piersi kurze nadziewane klasycznymi świątecznymi łazankami

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

Roladki:

4 pojedyncze piersi kurze
600 g kapusty białej (ok. pół główki kapusty)
1 cebula
125 g makaronu na łazanki
2 łyżki masła do smażenia
6 łyżek oleju rzepakowego
4 arkusze folii aluminiowej
sól i grubo zmielony czarny pieprz
garść kiełków lucerny

Mus z kompotu z suszonych owoców:
50 g suszonych śliwek z pestką
50 g suszonych jabłek
50 g suszonych gruszek
50 g suszonych moreli
2 szklanki wody
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

.. roladek:
Ugotować łazanki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Oczyścić kapustę z zewnętrznych liści, usunąć głąb i pokroić na kilka kawałków, a następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić kapustę, ostudzić i odcisnąć, usuwając nadmiar wody, a następnie drobno pokroić. Obrać cebulę, drobno pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego do zarumienienia, a następnie dodać kapustę, łazanki, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać ok. 3 minuty. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często go przemycam do rożnych dań oraz ze względu na jego charakterystyczny smak. Kolejno należy oczyścić pojedyncze piersi i rozbić je cienko. Nałożyć łazanki na piersi, które następnie należy zrolować i szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej. Rozgrzać resztę oleju rzepakowego na patelni i usmażyć rulony po ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 25 minut. Wyjąć roladki, rozwinąć z folii i pokroić na plastry, a następnie podawać na musie z suszonych owoców, który można udekorować odrobiną kiełków lucerny.

… musu:
Zagotować suszone owoce z cukrem i 1 szklanką wody, aż owoce ją wchłoną. Gdy wody będzie za mało, należy ją uzupełnić, podlewając kompot pozostałą ilością wody dla uzupełnienia. Kompot ostudzić, wyciągnąć ze śliwek pestki i z powrotem dodać śliwki do kompotu. Zmiksować całość na mus, a następnie przetrzeć mus przez sito. Podgrzać i podawać na musie pokrojone roladki.

Zawijane piersi kurze nadziewane klasycznymi świątecznymi łazankami