Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Uromaki Philadelphia Roll

Składniki:
(przepis na 16 sztuk, czyli 2 uromaki)

80 g wędzonego łososia
4-6 łyżeczek serka Philadephia
1/3 awokado
½ łyżeczki wasabi
2 łyżki czarnego sezamu
150 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
1 płat glonów nori

Przygotowanie:

Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem. Płat nori przekroić na pół, ułożyć na macie bambusowej (nie jest ważne, którą stroną, bo i tak płat nori będzie w środku), ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ½ ryżu na każdym z nori – ryż układamy tak, aby na dole płata zostawić  1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm
(pomaga to w sklejeniu się rolki typu uromaki, czyli z ryżem na zewnątrz). Posypać ryż sezamem, który należy docisnąć do ryżu. Odwrócić płat nori częścią bez ryżu do góry i posmarować po całej długości pastą wasabi, a następnie na tym ułożyć serek Philadelphia, łososia pokrojonego na paski grubości 1 cm oraz awokado pokrojonego w cząstki.

Zawijać rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że glon musi wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformować rulon i pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 8 części.

Uromaki Philadelphia Roll

Pobierz listę składników:

uromaki philadelphia qr

,03 lipiec 2013