Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

SUSHI truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Składniki:
(przepis na 2 osoby)

100 g wędzonego łososia
1 średnia łodyga rabarbaru
10 średnich truskawek
150 g ryżu do sushi
25 ml octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
10 średnich truskawek
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki masła
100 g wędzonego łososia
pasta wasabi
2 płaty nori
imbir marynowany
czarny sezam

Przygotowanie:

Wino zagotować z cukrem i ostudzić. Oczyszczony rabarbar pokroić w podłużne części grubości ok. 1 cm, a następnie moczyć w zalewie winnej ok. 1 godziny. Wyjąć rabarbar, osuszyć i podsmażyć przez minutę na maśle. Zalać ryż wodą w rondelku, tak aby po położeniu płasko ręki na ryżu woda zakrywała palce dłoni. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości i wchłonięcia wody. W garnuszku podgrzać ocet (nie gotować) i rozpuścić w nim cukier z solą, ostudzić. Do ugotowanego ryżu dodać zalewę, wymieszać ryż i ostudzić. Glon nori przekroić na pół. Na połowie nori ułożyć ryż (od dołu na płacie nori ma pozostać 1 cm bez ryżu, a na górze ryż powinien wychodzić za glon o 1 cm ryżu), posypać sezamem, a następnie odwrócić na druga stronę (ryżem do dołu). Posmarować przez środek wasabi, ułożyć pasterki łososia i truskawek pozbawionych ogonków oraz dolnej zwężającej się części i przyłożyć rabarbarem. Zawijać na dwa razy (pierwszy raz zawinąć glon do razu za składnikiami, drugi raz zawinąć do sklejenia się ryżu), docisnąć rolkę sushi i położyć złączeniem w dół. Rolkę pokroić na 8 części. Podawać z sosem sojowym do moczenia kawałków sushi oraz marynowanym imbirem do przegryzania.

SUSHI truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Pobierz listę składników:

sushi truskawkowe qr

14 lipiec 2013