Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Kushi z kaszy z marynowanymi ślimakami, szczypiorkiem, ogórkiem i chrzanem z dodatkiem marynowanej rzodkiewki oraz chipsami z jarmużu

Przepis powstał bardzo spontanicznie podczas FoodShow gdy spotkaliśmy Grześka Skalmowskiego z „Snails Garden Skalmowscy”, który zaproponował abyśmy przygotowali na nasz pokaz kulinarnym coś ze ślimaków. Wiele nam nie trzeba było mówić i dlatego powstała wersja kushi (czyli sushi z kaszy) z marynowanymi ślimakami, marynowaną rzodkiewką i z chipsami z jarmużu, którą przygotowaliśmy na oczach zwiedzających.

Składniki na na zalewę do marynaty ślimaków i rzodkiewki:
2 szklanki wody
1 szklanka białego cukru
1 szklanka octu jabłkowego

Składniki na na zalewę do kushi (na 200 g kaszy):
35 ml octu jabłkowego
½ łyżeczka soli
1 łyżka cukru białego

Składniki na kushi:
2 puszki ślimaków w bulionie warzywnym
1 pęczek rzodkiewki
100 g jarmużu
2 łyżki oliwy
1 szklanka kaszy
4 szklanki wody
2 płaty glonów nori
2 łyżeczki tartego chrzanu
8 łyżek sosu teriyaki
1 pęczek szczypiorku
½ ogórka szklarniowego
4 łyżek uprażonego białego sezamu
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Podgrzać wszystkie składniki na zalewę do marynaty ślimaków i rzodkiewki (nie gotować) a następnie ostudzić.
  2. Odcedzić ślimaki, zalać połową marynaty i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Umyć rzodkiewkę, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić w pasterki a następnie zalać resztą marynaty i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  4. Podgrzać wszystkie składniki na zalewę do kushi marynaty ślimaków i rzodkiewki (nie gotować) a następnie ostudzić.
  5. Umyć jarmuż, osuszyć i wymieszać z oliwą oraz szczypta soli oraz pieprzy. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 3-5 minut. Wyjąć jarmuż i odstawić do ostygnięcia.
  6. Zagotować posoloną wodę, dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut aż kasza wchłonie wodę i lekko się rozgotuje. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10 minut a następnie przełożyć na blachę i dodać wcześniej przygotowaną zalewę.
  7. Odcedzić z zalewy ślimaki oraz rzodkiewkę.
  8. Ułożyć płat nori świecącą stroną do dołu na macie do rolowania sushi, wyłożyć warstwę kaszy (około 0,5 cm grubości) pozostawiając wolną przestrzeń na zaklejenie (około 2 cm od góry).
  9. Umyć szczypiorek i osuszyć.
  10. Umyć ogórek, osuszyć (nie obierać), przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  11. Posmarować chrzanem przez środek kaszę, ułożyć na nim szczypiorek, ogórek, marynowane ślimaki i zawinąć. Uformować rulon, zakleić, odstawić łączeniem do dołu na kilka minut, a następnie pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 12 części.
  12. Podawać kushi z sosem teriyaki z prażonym sezamem, marynowaną rzodkiewką i chipsami z jarmużu.

Kushi z kaszy z marynowanymi ślimakami, szczypiorkiem, ogórkiem i chrzanem z dodatkiem marynowanej rzodkiewki oraz chipsami z jarmużu