Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Bardzo ciekawym i stosunkowo łatwym do wykonania rodzajem sushi jest nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Poniżej proponuję rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy obawiają się samemu wybierać surowe ryby a potem kroić je na sushi nigiri. Mam na myśli zestaw mrożonek, czyli różnego rodzaju ryb i składników do sushi, jaki kupuję w jednym ze sklepów z produktami z różnych kuchni świata. Zestaw zawiera po kilka kawałków różnych składników np.: węgorz japoński, gotowana krewetka, gotowana ośmiornica, surowy łosoś, surowy okoń morski czy paluszek krabowy surimi, co w mojej ocenie idealnie nadaje się do przygotowania wspólnego spotkania z kilkoma osobami przy kawałku smacznego sushi.

Mix sushi nigiriSkładniki:
(przepis dla 4 osób)

400 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
1 opakowanie mrożonki mix składników na sushi
1 łyżeczka pasty wasabi
¼ mała sałata lodowa
½ płaty glonów nori pocięte na podłużne paski (1 cm)

Przygotowanie:

Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem (przygotowanie ryżu). Wziąć nieduży kawałek ryżu (taki na kęs) i formować z niego w dłoni wałek o wymiarach ok. 4x1cm. Wałek ryżu na surimi oraz węgorza zostawić prostokątny, rozsmarować na wierzch ryżu lub na spód składnika niewielką kropkę wasabi, układać składnik na wierz i przewiązać wstążką z glona nori (łączenie glona zawsze pod spodem gdyż po położeniu nigiri na chwilę glon sklei się pod wpływem wilgoci ryżu).  Wałek ryżu na ryby i krewetkę przygnieść z góry zakrzywionym palcem wskazującym aby powstał  półokrągły kształt, rozsmarować na wierzch ryżu lub na spód składnika niewielką kropkę wasabi, układać składnik na wierzch… i to by było na tyle :)

Mix sushi nigiri