Dawno nie było nic o sushi – trzeba to nadrobić! Pogoda wyjątkowo upalna, więc sushi idealnie pasuje jako lżejsze danie właśnie na ten okres.
Składniki:
(przepis na 24 sztuki, czyli 2 futomaki)
8 sztuk surimi
1 mała marynowana rzepa
1 długi ogórek
¼ małej sałaty lodowej
½ łyżeczki wasabi
400 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
4 płaty glonów nori
Przygotowanie:
Ogórka umyć, pokroić, wyciąć nasiona i pociąć w paski o szerokości ok. 1 cm. Pokroić marynowaną rzepę na paski o szerokości 1 cm. Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem (link). Ułożyć na macie bambusowej nori świecącą stroną do dołu, ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ¼ ryżu na każdym z nori, posmarować wasabi wzdłuż, położyć wzdłuż paski pociętej sałaty, ułożyć po 2 surimi przecięte wzdłuż pod kątem 45 stopni, lekko rozsunięte (2 surimi nie wypełnią całej długości nori i dlatego nacina się je i rozkłada na zakładkę na całej długości), położyć ogórka oraz rzepę, a następnie uformować rulon. Każdą z rolek sushi pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 12 części.