Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Uromaki Spicy Tuna

Składniki:
(przepis na 16 sztuk, czyli 2 uromaki)

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
½ ogórka szklarniowego
6 łyżek białego sezamu
2 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki sosu chili „Sriracha” (uwaga, ostre!)
150 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
1 płat glonów nori

Przygotowanie:

Uprażyć sezam na suchej patelni, aby delikatnie ściemniał. Odcedzić tuńczyka z puszki i dodać do niego 4 łyżki uprażonego sezamu, majonez, sos chili i wymieszać. Ogórka umyć, pokroić, wyciąć nasiona i pociąć w paski o szerokości ok. 1 cm. Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem. Płat nori przekroić na pół, ułożyć na macie bambusowej (nie jest ważne, którą stroną, bo i tak płat nori będzie w środku), ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ½ ryżu na każdym z nori – ryż układamy tak, aby na dole płata zostawi 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm (pomaga to w sklejeniu się rolki typu uromaki, czyli z ryżem na zewnątrz) a następnie posypać ryż sezamem, który należy docisnąć do ryżu. Odwrócić płat nori częścią bez ryżu do góry i na niej układać pastę tuńczykową, a obok pasek ogórka. Zawijać rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że glon musi wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformować rulon i pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 8 części.

Uromaki Spicy Tuna

Pobierz listę składników:

uromaki spicy tuna qr

05 lipiec 2013