Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Futomaki ze śledziem po polsko-japońsku

Składniki:
(przepis na 24 sztuki, czyli 2 futomaki)

1 filet śledzia bismarck
1 czerwone jabłko
1 pęczek szczypiorku
200 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
2 płaty glonów nori
2 łyżeczki chrzanu ze śmietaną

Przygotowanie:

Osuszyć śledzia i pokroić wzdłuż na paski szerokości 1 cm. Umyć i osuszyć jabłko, a następnie przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w słupki o szerokości 0,5 cm. Umyć szczypiorek i osuszyć. Ułożyć na macie bambusowej nori świecącą stroną do dołu, ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ½ ryżu na każdym z nori (patrz - układanie ryżu na sushi typu futomaki), posmarować chrzanem. Rozłożyć szczypiorek, a następnie śledzia i jabłko. Uformować rulon i pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 12 części.

 

Futomaki ze śledziem po polsko-japońsku

Pobierz listę składników:

futomaki sledz

1 lipiec 2013