Sushi z kiełbaską czy po prostu parówką?!? Szok! Tak, wiem wiem, już pewnie bierzecie kamienie do ręki, żeby rzucić we mnie, ale STOP! :) Dla mnie też może by się to wydawało dziwne i że to świętokradztwo dla sushi, ale po (i) sami decydujemy, co łączymy i co akceptujemy do zjedzenia, a po (ii) i najważniejsze: nie uwierzyłbym, gdybym sam nie zobaczył, bo przepis pochodzi od Japończyka. A dokładniej od mistrza sushi (Ken Kawasumi) z książki „The encyclopedia of sushi rolls” i jak byk znajduje się w niej na stronie 69 pod nazwą „Sausage”. W związku z tym proszę teraz popatrzeć na poniższy przepis przychylniejszym już okiem i samemu ocenić, czy taką wersję sushi sami byście zaakceptowali i zjedli.
Składniki:
(przepis na 16 sztuk, czyli 2 uromaki)
2 kiełbaski wiedeńskie
½ cebuli białej
2 łyżki musztardy
1 mała marchewka
150 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
1 płat glonów nori
Przygotowanie:
Ugotować kiełbaski dosłownie 1-2 minuty. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce (opcjonalnie: można dla złagodzenie smaku przelać wrzątkiem i wysuszyć). Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem. Marchewkę obrać i utrzeć na tarce lub drobno posiekać na niewielkie płatki. Płat nori przekroić na pół, ułożyć na macie bambusowej (nie jest ważne, którą stroną, bo i tak płat nori będzie w środku), ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ½ ryżu na każdym z płatów nori – ryż układamy tak, aby na dole płata zostawi 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm (pozwala to na dobre sklejenie uromak-a, czyli z ryżem na zewnątrz), a następnie posypać ryż płatkami marchewki, które należy docisnąć do ryżu. Odwrócić płat nori częścią bez ryżu do góry i posmarować musztardą (uwaga: ostrość sushi będzie uzależniona od dobranej ostrości musztardy). Ułożyć kiełbaskę, a obok pasek cebuli. Zawijać rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że glon musi wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformować rulon i pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 8 części.