Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Rubinowe placki buraczano-marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym z łososiem

Składniki:
(przepis na 4 porcje – 8 placków)

Sos jogurtowy:
6 łyżek jogurtu greckiego
1 pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki grubo mielonego pieprzu
½ ogórka

Placki:
500 g ugotowanych buraków bez skórki
2 średnie marchewki
2 ząbki czosnku
3 jajka
150 g mąki pszennej
100 g wędzonego łososia
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Przygotowanie sosu:

Wymieszać jogurt, posiekany drobno koperek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dodać ogórka pozbawionego nasion i drobno posiekanego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przygotowanie placków:

Na grubej tarce utrzeć ugotowane buraki oraz marchewkę. Dodać posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu, jajka oraz mąkę, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. W razie zbyt rzadkiej konsystencji należy dodać więcej mąki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki po 2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podawać udekorowane kleksem z sosu jogurtowego i paseczkiem wędzonego łososia.

Smacznego – a warto!

Rubinowe placki buraczano-marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym z łososiemRubinowe placki buraczano-marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym z łososiem

Pobierz listę składników:

rubinowe placuszki

 29 sierpień 2013