Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Delikatny flan marchewkowy z sosem pietruszkowym

Składniki:
(przepis na 12 foremek)

Flan:
1 kg marchewki
6 jajek
3 żółtka
100 ml śmietany
1 łyżka masła
szczypta soli i białego pieprzu

Sos:
2 korzenie pietruszki
1/4 szklanki wywaru z gotowania pietruszki
1/4 szklanki gęstego jogurtu
sól i biały pieprz do smaku
2 łyżeczki czarnego sezamu

Do dekoracji:
50 g sera zielonego lazur
kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

Flan:
Obrać marchewkę, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby była przykryta. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości przez ok. 10-15 minut, a następnie zmiksować na puree. Do puree marchewkowego dodać żółtka, jajka, śmietanę oraz posolić i popieprzyć. Wysmarować foremki (np. do mufinek) masłem i napełnić po brzegi masą marchewkową. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 oC. Foremki włożyć do kąpieli wodnej i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Sprawdzić po tym czasie patyczkiem, czy flan jest upieczony – gdy na patyczku jest suchy, to flan jest gotowy. Wyjąć z piekarnika i ostrożnie wyjąć z foremek.

Sos:
Korzeń pietruszki obrać i ugotować do miękkości. Ubić na puree i dodać wywar z gotowania, jogurt oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozprowadzić na talerzu i posypać do dekoracji czarnym sezamem.

Dekoracje:
Ułożyć flan marchewkowy na sosie posypanym czarnym sezamem, a następnie położyć na nim po plasterku zielonego sera lazur oraz gałązce koperku.

Delikatny flan marchewkowy z sosem pietruszkowym

Pobierz listę składników:

flan marchewkowy

12 lipiec 2013