Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Gruszki Izy zapiekane z cynamonem i polane płatkami owsianymi w miodzie

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

2 gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki płatków kukurydzianych
2 łyżki miodu
2 łyżki cynamonu
papier do pieczenia
4 listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Obrać gruszki ze skórki, a następnie przekroić na pół, wydrylować i uciąć wybrzuszenie, aby stały pewnie w piekarniku. Połówkę gruszki posypać cynamonem i wstawić do piekarnika na blachę z papierem do pieczenia na 5 minut. Rozgrzać patelnię, roztopić masło, dodać miód, a gdy zacznie się karmelizować dodać płatki kukurydziane, zamieszać i odstawić z ognia. Po 5 minutach wyjąć gruszki z piekarnika i nałożyć w wydrążenie gruszki mieszankę masła, miodu i płatków. Wstawić jeszcze do piekarnika na 1-2 minuty. Podawać gorące. Udekorować talerz cynamonem, a gruszki listkiem mięty.

Gruszki Izy zapiekane z cynamonem i polane płatkami kukurydzianymi w miodzie

gruszki izy

24 maj 2013