Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Ciabatta ze smażoną wątróbką drobiową i wiśniami

Składniki:
4 ciabatty
400 g wątróbki drobiowej
200 g wiśni mrożonych
1 główka mini-sałaty rzymskiej
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:
Przekroić  ciabatty na pół, posmarować masłem i wstawić na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Umyć wątróbkę, oczyścić z błon i osuszyć, a następnie delikatnie doprawić drobno mielonym czarnym pieprzem. Podgrzać na patelni oliwę i masło, a następnie smażyć wątróbkę po około 2-3 minuty z każdej strony, tylko do zarumienienia. Wątróbki wyjąć i posolić (wątróbki nie należy solić podczas smażenia, bo twardnieje). Oddzielić liście sałaty od siebie, umyć i osuszyć. Podgrzać na patelni ocet, dodać cukier i podgrzewać przez 1 minutę, dodać rozmrożone lub świeże, wydrylowane wiśnie i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Układać na pieczywie sałatkę i wątróbkę na przemian z podsmażonymi wiśniami, a następnie skropić sosem balsamico, który powstał z ich smażenia.

Ciabatta ze smażoną wątróbką drobiową i wiśniami

Pobierz listę składników: