Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Karmelizowane pieczone buraczki w posypce z sezamu i mięty

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

2 łyżki białego sezamu
4 buraki
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki cukru brązowego
pieprz czarny
kilka listków mięty

Przygotowanie:

Podgrzać patelnię, wrzucić sezam i zarumienić. Zawinąć buraki w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut. Wyją c buraki, ostudzić, obrać i pokroić w równą dużą kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać ocet i cukier, a gdy się rozpuści, karmelizować buraki przez 2 minuty. Podawać posypane sezamem i udekorowane listkiem mięty.

Karmelizowane pieczone buraczki w posypce z sezamu i mięty

Pobierz listę składników: