Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Tortilla z kuleczkami buraczanymi na miętowym serku jogurtowym

Składniki:
(na 4 porcje)

3 średniej wielkości buraki
1 pęczek świeżej mięty
150 g bułki tartej
75 g drobnych rodzynek
1 jajko
4 łyżki oleju
4 łyżki serka jogurtowego
1 łyżka śmietany 18%
1 ogórek
1 garść malutkich pomidorków koktajlowych
1 garść rukoli
1 garść liści botwinki
4 sztuki placków tortilli
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zawinąć umyte buraki w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać posiekaną 1/3 mięty, rodzynki, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz a następnie wymieszać oraz uformować niewielki kulki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony aż do zarumienienia.  Posiekać 1/3 pęczka mięty i wymieszać z serkiem jogurtowym oraz śmietaną na jednolitą masę. Umyć ogórek (nie obierać) i pokroić w plasterki. Umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na połówki. Umyć i wysuszyć liście Rukli oraz botwinki. Rozgrzać patelnię i podgrzewać placek tortilli z każdej strony po ok. 10-15 sekund. Rozsmarować na każdym placku miętowy serek jogurtowy. Układać na nim po kilka sztuk usmażonych kuleczek buraczanych, plasterki pomidora oraz ogórka, listki rukoli i botwinki oraz resztę listków mięty, cząstki pokrojonych pomidorków koktajlowych a następnei zawinać w rulon otwarty z jednej strony.

Tortilla z kuleczkami buraczanymi na miętowym serku jogurtowym