Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Zapiekane w pergaminie słodkie ziemniaki, feta, pieczarki, czerwona  cebula z dodatkiem mięty

Składniki
(przepis na 4 osoby)

1 duży słodki ziemniak
16 sztuk pieczarek
200 g fety
2 garście rukoli
1 garść liści mięty
1 duża czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
4 arkusze papieru do pieczenia o długości ok 70 cm

Przygotowanie:
Obrać ziemniaka, pokroić w plasterki grubości ok. 5 mm, a następnie na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę z półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki. Układać na pergaminie pokrojone ziemniaki, cebulę, pieczarki oraz zieleninę i miętę, następnie posypać pokruszoną fetą, polać oliwą; doprawić solą i pieprzem. Zwinąć szczelnie papier do pieczenia w sakiewki i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. Przełożyć sakiewki na talerze i dopiero wtedy przeciąć pergamin na krzyż i rozchylić.

Zapiekane w pergaminie słodkie ziemniaki, feta, pieczarki, czerwona  cebula z dodatkiem mięty