Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu

Składniki
(przepis na 4 osoby)

2 duże jabłka
150 g wątróbki drobiowej
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
1 jajko
2 łyżki świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji
0,5 litra bulionu warzywnego
4 łyżeczki miodu
4 łyżeczki żurawiny do mięs
1 cebula dymka
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Opłukać i oczyścić wątróbkę, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, a następnie zostawić w bulionie do ostygnięcia i odcedzić. Przesmażyć na 1 łyżce oliwy posiekaną cebulę dymkę. Posiekać drobno orzechy, a potem bazylię. Roztrzepać jajko i dodać do niego wątróbkę, orzechy, przesmażoną cebulę, bazylię, wino i doprawić solą i pieprzem. Przekroić jabłka na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obficie napełnić farszem. Posmarować blachę oliwą i ułożyć jabłka z farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez około 20 minut. Podawać ciepłe, polane miodem, z łyżką żurawiny do mięs położonej na górze i udekorowane listkiem świeżej bazylii.

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu