Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Podobno ananas w zestawie z chili i miodem jest w stanie czynić cuda u tych, których siły nawet nieco opadły. Czemu tak się dzieje? Może dlatego, że miód uważany jest za afrodyzjak i od wieków był składnikiem wielu eliksirów jako środek szybko dodający energii oraz witalności. Natomiast podniecające działanie chili znane od setek lat spowodowane jest jego ostrością, która powoduje wytwarzanie endorfin odpowiedzialnych za wywołanie uczucia przyjemności. Zawarta w chili kapsaicyna, powoduje zwiększenie ukrwienia narządów ciała, co pobudza obie płcie. Połączenie tych dwóch składników z nutką alkoholu wyzwoli dodatkową energię i wzbudzi magnetyzm z nutką pikanterii, o którą zadba oczywiście chili.

Składniki:Ananasowy napój miłości z nutą pikanterii
(przepis na 4 porcje)

2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z ananasa
2 łyżeczki płynnego miodu
½ łyżeczki chili
kilka kostek lodu
kilka listków mięty
4 małe papryczki chili po jednaj na szklankę napoju

Przygotowanie:
Napełnić szklankę kostkami lodu do pełna, dodać po jednej papryczce chili na szklankę. Wymieszać wino z sokiem oraz miodem i suszonym chili, a następnie napełnić szklankę. Udekorować listkiem mięty.

Ananasowy napój miłości z nutą pikanterii