Składniki:
(przepis na 12-16 muffinek)
350 g mąki
200 g czerwonej konserwowej papryki
175 g sera feta
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 18%
2 jajka
125 g masła
1 ½ łyżki świeżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1 łyżka masła do foremek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Przygotowanie:
Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Odsączyć z zalewy paprykę, pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do mąki i wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę, roztopione masło i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach, do momentu uzyskania kremowej masy. Pokroić drobno tymianek i rozmaryn, a następnie dodać do masy wraz z pokruszoną fetą. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.