Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Te muffinki czy też babeczki można by także nazwać słonecznym smakiem Italii. Gdy ich skosztowałem, od razu przypomniała mi się restauracja  z lnianymi parasolami przy plaży, piękny błękit morza oraz ten cudowny włoski spokój i serdeczność, w której można się wręcz pławić, gdyż zewsząd Cię otacza. Zatęskniłem za tą chwilą, więc idę do kuchni i przygotowuję babeczki. Biorę suszone we włoskim słońcu pomidory, które potem nasiąkły włoską oliwą, duże oliwki, które urosły we Włoszech, kawałek pysznego parmezanu i garść świeżej bazylii dla podkreślenia świeżości oraz aromatów, jakie wydobędą się podczas pieczenia. A kiedy babeczki już się upieką i będą jeszcze gorące, to zamknę oczy, skosztuję ich i od razu poczuję powiew wiatru od morza, jego szum… i znów znajdę się na plaży w słonecznej Italii…

Muffinki z suszonymi pomidorami we włoskiej oliwie, oliwkami i bazylią,  dodatkowo nadziewane dużą włoską oliwką

Składniki:
(przepis na 12 muffinek)

Na muffinki:
350 g mąki
150 g zielonych oliwek bez pestek
12 sztuk dużych zielonych oliwek (mogą być nadziane papryczką)
150 g parmezanu
100 g suszonych pomidorów w oliwie
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy (z zalewy suszonych pomidorów)
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
100 g masła
1 łyżka masła do foremek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka vegety śródziemnomorskiej

Przygotowanie:
Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, vegetę i wymieszać. Pokroić oliwki bez pestek w paseczki oraz pokroić drobno suszone pomidory odsączone z oliwy. Umyć bazylię, osuszyć i drobno posiekać. Utrzeć drobno parmezan. Parmezan, oliwki, suszone pomidory i bazylię dodać do wymieszanej mąki i całość wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, oliwę spod suszonych pomidorów, roztopione masło i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach, do momentu uzyskania kremowej masy. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości, pamiętając o tym, aby w połowie wypełniania foremek włożyć do każdej foremki po jednej dużej oliwce i przykryć ją resztą masy. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Muffinki z suszonymi pomidorami we włoskiej oliwie, oliwkami i bazylią,  dodatkowo nadziewane dużą włoską oliwką