Potrzeba matką wynalazków. Potrzebowałem chleba o zabarwieniu czerwonym i smaku pomidorów. Dlatego wziąłem świeże oraz suszone pomidory w zalewie oliwnej i tak powstał chlebek o zdecydowanym kolorze z nutką charakterystycznego smaku suszonych pomidorów. Chleb ma lekką konsystencję i nie jest zwarty, co może być jego atutem.
Składniki:
(przepis na 4-6 porcji)
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g miąższu pomidorów malinowych
100 g suszonych pomidorów w oliwie
250 ml wody
łyżka suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w 3 łyżkach letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić mieszankę na ok. 15 minut, aby drożdże się rozmnożyły (uwaga, czasami mieszanka może wyjść ze szklanki). Zmiksować (lub przetrzeć przez sito) miąższ z pomidorów, a następnie wymieszać z wodą, oliwą z suszonych pomidorów, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami oraz solą, a następnie dodać do drożdży, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objętości ciasta. Wysmarować foremkę masłem, oprószyć mąką i włożyć do środka ciasto na chleb. Posypać sezamem i delikatnie go docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 60 minut, aż do zarumienienia się skórki (sprawdzać stopień wypieczenia patyczkiem drewnianym – jeżeli po wyciągnięciu do patyczka nie przywarło ciasto, to znaczy, że chleb w środku jest upieczony). Po upieczeniu ostudzić.