Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

Składniki:
(przepis na tortownicę o średnicy 26-28 cm)

180 g biszkoptów okrągłych
80 g masła
800 g serka homogenizowanego waniliowego
200 ml śmietany kremówki 30%
300 g borówek amerykańskich
¼ szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody

Dekoracja:

3 łyżki borówek
3 łyżki gęstego jogurtu

Przygotowanie:

Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Posiekać drobno biszkopty i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć masą równomiernie  na spód formy. Wymieszać żelatynę w ciepłej wodzie i odstawić na ok. 5 minut aby napęczniała. Borówki miksować blenderem. Ubić śmietanę kremówkę  (nie musi być całkiem sztywna). Wymieszać serek homogenizowany, cukier, zmiksowane borówki z ubitą śmietanę. Dodać żelatynę w temperaturze pokojowej do masy i dokładnie wymieszać. Przelać masę do tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na noc do zastygnięcia sernika. Podawać udekorowane kleksem z jogurtu i świeżymi borówkami.

Sernik na zimno z borówek amerykańskich

Pobierz listę składników:

sernik z borowk

  09 sierpień 2013