Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi w polewie kakaowej

Składniki:
(przepis na tortownicę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
3 jajka
225 g cukru
225 g mąki
400 g marchewki
100 g masła
100 g orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do pierników

Polewa:
1/3 kostki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka (czubata) kakao
1 łyżka wody

Przygotowanie:

Ciasto:
Wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Jajka ubić i wymieszać z marchewką, orzechami oraz resztą suchych składników. Masę włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 170 st. C przez 1 godzinę i 30 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek po wyjęciu będzie suchy. Gdy ciasto ostygnie, polać polewą kakaową.

Polewa:
Roztopić wszystkie składniki i lekko zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polać ziemne ciasto polewą i poczekać, aż wystygnie.

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi w polewie kakaowej

10 lipiec 2013