Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Galaretka mleczno-maślankowa z karmelizowanym pieczonym burakiem, borówkami oraz truskawkami

Składniki:
(na 4 porcje)

6 listków żelatyny
0,5 litra mleka
0,5 litra maślanki
1 burak
125 g borówek
125 g truskawek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto ich różnorodną paletę stosować w codziennej diecie przygotowując dania mleczne – czasami w sposób nieoczywisty, tak jak w przypadku zaproponowanej poniżej galaretki na bazie mleka, ale też i innego mlecznego produktu, czyli maślanki. Namoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie. Odcisnąć i dodać do mleka z cukrem, a następnie podgrzewać aż do ich rozpuszczenia. Gdy mleko trochę ostygnie, wymieszać z maślanką, przelać do wysokich szklanek i wstawić do lodówki do ostygnięcia. Zawinąć buraka w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. i piec przez 60 minut.  Wyciągnąć buraka z piekarnika, odwinąć z folii i ostawić do ostygnięcia. Obrać, a następnie pokroić w 0,5 cm kostkę. Rozgrzać miód z octem na patelni i karmelizować na tym buraka przez kilka minut, a następnie ściągnąć z patelni i zostawić do ostygnięcia. Borówki i truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki z truskawek i pokroić je w cząstki. Posypać galaretkę
kostką z buraka, borówkami oraz pokrojonymi truskawkami. Udekorować listkiem mięty.

 Galaretka mleczno-maślankowa z karmelizowanym pieczonym burakiem, borówkami oraz truskawkami

akceptacja durszlak 200 x 200 4

Pobierz listę składników: