Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Lekko pikantne i korzenne ciasto czekoladowe z lukrem buraczanym oraz pieczonym burakiem kandyzowanym w miodzie

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki
90 g czekolady Goplany „Oryginalna Mleczna"
50 g kakao
200 g brązowego cukru
200 g śmietany 18%
100 g masła
4 jajka
4 ziarnka ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu czarnego
12 goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy)

na lukier
2 łyżki wyciśniętego soku z buraków
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek cukru pudru

na buraka kandyzowanego
1 burak
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Ciasta:
Rozgnieść w moździerzu ziele angielskie, pieprz oraz goździki. Rozgniecione przyprawy wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ubić na gładką masę jajka z cukrem oraz śmietaną. Rozpuścić masło i dodać je do masy śmietanowo-jajecznej, a następnie dokładnie wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać stopniowo do reszty masy cały czas mieszając. Wysmarować tortownicę masłem i wlać do niej ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Lukru:
Wymieszać sok z buraków i cytryny z cukrem cukrem i odstawić na kilka minut to stężenia. Polać półpłynnym lukrem ciasto, a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby zastygł.

Buraków:
Zawinąć buraka w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. i piec przez 60 minut. Wyciągnąć buraka z piekarnika, odwinąć z folii i odstawić do ostygnięcia. Obrać, a następnie pokroić w 0,5 cm kostkę. Rozgrzać miód z octem na patelni i karmelizować na tym buraka przez kilka minut. Posypać ciasto skarmelizowanym burakiem.

Lekko pikantne i korzenne ciasto czekoladowe z lukrem buraczanym oraz pieczonym burakiem kandyzowanym w miodzie

Z czekoladową nutą

Pobierz listę składników: