Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją
Warning: imagecreatefromstring(): Data is not in a recognized format in /home/artymus/domains/gotowaniezpasja.pl/public_html/plugins/content/multithumb/multithumb.php on line 1542
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://durszlak.pl/system/campaign/banner/1062/embed_VS7KSfy0JN5HscgC2vpK4rRXxfW3Hgzz.jpg

Śniadaniowe rogaliki z dźemem z owoców leśnych

Składniki:
(przepis na 16 rogalików)

Na ciasto:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
250 ml mleka
4 żółtka
7 dkg masła/margaryny
7 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 słoik dżemu malinowego lub jagodowego lub z owoców leśnych Łowicz
szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z drożdżami i szczyptą soli. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu aż nabiorą jasnego koloru. Rozpuścić równolegle na wolnym ogniu masło, które później schłodzić delikatnie. Dodać do mąki z drożdżami utarte żółtka i mleko a następnie wyrabiać przez 2-3 minuty a następnie dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić całość jeszcze przez ok 8 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto ściereczką aby nie wyschło i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderzyć je (najlepiej pięścią), aby odpowietrzyć ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i na stolnicy rozwałkować na okrągłe "placki" grubości ok 5 mm. Pokroić każdy z placków na 8 trójkątów (jak na pizzę). Nałożyć na każdy trójkąt z ciasta dżemowe nadzienie i zwinąć w rogalik. Ułożyć tak przygotowane rogaliki w brytfance i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 12-15 minut. Wyciągnąć z piekarnika a następnie oprószyć cukrem pudrem i można już delektować się pysznymi ciepłymi rogalikami najlepiej z poranna kawą.

Przygotowując ciasto drożdżowe musimy pamiętać o dwóch podstawowych zasadach: wszystkie użyte składniki muszą mieć tą samą temperaturę najlepiej pokojową więc nie spieszmy się gdyż ciasto drożdżowe potrzebuje czasu :).

Smacznego!!!

Śniadaniowe rogaliki z dźemem z owoców leśnych

Pobierz listę składników:

Dżem dobry, pobudka