Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Lody fasolowe z fasoli Piękny Jaś z orzechami włoskimi w miodzie  wrzosowym i pieprzu

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

…na orzechy:
200g orzechów włoskich
4 łyżki cukry
4 łyżki miodu wrzosowy z Borów Dolnośląskich (produkt z oznaczeniem ChOG)
czarny pieprz

… na lody:
4 żółtka
400 ml mleka 3,2%
200 ml śmietany kremówki 30%
300 g cukru
500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca (produkt z oznaczeniem ChNP)

… do dekoracji:
czerwony pieprz

Przygotowanie:

…orzechów:
Prażyć orzechy w piekarniku przez 6 min. w temp. 190 st. C do zarumienienia a następnie wymieszać w misce gorące orzechy z miodem oraz cukrem i z świeżo mielonym czarnym pieprzem.

… lodów:
Ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnej masy a następnie dodaj zimne mleko i wymieszaj. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mieszanką mleka, cukru i żółtek na jednolitą masę. Zmiksować ugotowana do miękkości i wystudzoną fasolę na puree a następnie dodać do reszty składników. Przelać do pojemników i wstawić do zamrażarki. Mieszać masę co dwie godziny aż do jej całkowitego zamrożenia.

Podanie:
Gałki lodów udekorować prażonymi orzechami w miodzie oraz delikatnie posypać świeżo młotkowanym czerwonym pieprzem.

Lody fasolowe z fasoli Piękny Jaś z orzechami włoskimi w miodzie wrzosowym i pieprzu