Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Receptura deseru została skomponowana specjalnie do konkursu Nestea Zimowa Śliwka. W tym deserze chcieliśmy aby zaprezentować Nestea Zimowa Śliwka w postaci galaretki, tak by nadała mu słodyczy, jednocześnie ładnie kolorystycznie go uzupełniając.

Parfait jogurtowo-waniliowe ze smażoną na maśle gruszką z dodatkiem  żurawiny, galaretki śliwkowej, winogronami oraz pestkami dyni z w  kruszonce owsianejSkładniki:
(przepis na dwie tortownice o średnicy 20 cm)

1 gruszka
1 łyżka masła
2 opakowania gęstego jogurtu po 180-200 g
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
6 ciasteczek owsianych
1 szklanka ciemnych winogron
4 łyżki suszonych żurawin
4 łyżki pestek dyni
0,5l napoju Nestea Zimowa Śliwka
6 płatków żelatyny
3 łyżki cukru
kilka listków mięty

Przygotowanie:
Namoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie przez kilkanaście minut, a następnie dodać do Nestea Zimowa Śliwka wraz z cukrem i podgrzewać  aż do rozpuszczenia żelatyny. Przelać do płaskiego pojemnika lub pojemnika na lód i wstawić do lodówki do stężenia. Umyć i wysuszyć  winogrona, przekroić na pół i usunąć pestki. Wymieszać jogurt z cukrem waniliowym. Przekroić gruszkę na ćwiartki i podsmażyć na maśle, a następnie ostudzić. Układać na dnie pucharka szklanego pokruszone ciasteczka owsiane (zostawić 4 szczypty do posypania na górze deseru), następnie wsypać połowę winogron, żurawiny i pestek dyni (reszta będzie wykorzystana do dekoracji). Ułożyć na to jogurt wymieszany z cukrem waniliowym, a następnie na nim położyć galaretkę pokrojoną w kostkę i resztę winogron, żurawiny i pestek dyni oraz cząstkę gruszki. Wstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Podawać udekorowane listkiem mięty i szczypta pokruszonych ciasteczek owsianych. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do konkursu Nestea Zimowa Śliwka. W tym deserze chcieliśmy aby zaprezentować Nestea Zimowa Śliwka w postaci galaretki, tak by nadała mu słodyczy, jednocześnie ładnie kolorystycznie go uzupełniając.

 

Parfait  jogurtowo-waniliowe ze smażoną na maśle gruszką z dodatkiem  żurawiny, galaretki śliwkowej, winogronami oraz pestkami dyni z w  kruszonce owianej