Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Muffinki żurawinowo-waniliowe z lodami z natki pietruszki oraz chipsem  i podsmażoną kosteczką z korzenia pietruszki

Składniki:
(przepis na 12 muffinek oraz ok. 500 ml lodów)

Na muffinki:
1 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki świeżych żurawin
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka brązowego cukru
125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania foremek
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
½ łyżeczki soli

Na lody:
225 ml mleka tłustego
450 ml śmietanki kremówki (np. 30% lub więcej)
3 żółtka
100 g cukru
pęczek natki pietruszki

Na chipsy pietruszkowe:
½ korzenia pietruszki
1 łyżka oliwy
Na kosteczkę z pietruszki:
½ korzenia pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka octu jabłkowego
Do dekoracji:
kilka świeżych żurawin
kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

… muffinek:
Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, oczyszczone żurawiny, sól i wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, olejek waniliowy, roztopione masło i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach, do momentu uzyskania kremowej masy. Dodać do masy
cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

… lodów:
Posiekać drobno natkę pietruszki wraz z łodygami (łodygi są bardzo aromatyczne), dodać do mleka i zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować (ewentualnie można dodatkowo przetrzeć przez sito). Ubić mikserem żółtka z cukrem. Dolewać powoli gorące mleko pietruszkowe do masy z żółtek cały czas ubijając. Pogrzać masę przez 10 minut cały czas mieszając, aż nieco zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać mikserem. Przełożyć do pojemnika i mrozić w zamrażalniku, mieszając co 30 minut przez 2-3 godziny, aż lody zamarzną.

… chipsów:
Obrać korzeń pietruszki, a następnie z połówki wyciąć obieraczką do warzyw dwanaście cienkich paseczków o szerokości 1-3 cm. Następnie wymieszać je z oliwą i piec na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić na papierowym ręczniku, aby osączyć nadmiar tłuszczu

.… kosteczki:
Pokroić połówkę obranego korzenia pietruszki pozostałego z chipsów na drobną kosteczkę. Rozgrzać masło, podsmażyć kosteczkę pietruszki przez 3 minuty, dodać cukier i gdy ten się rozpuści, podlać octem jabłkowym i następnie podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. Ostudzić na papierowym ręczniku, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Muffinki żurawinowo-waniliowe z lodami z natki pietruszki oraz chipsem  i podsmażoną kosteczką z korzenia pietruszki