Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Piernikowe muffinki z suszonymi śliwkami oraz orzechami włoskimi

Składniki:
(przepis na 12 muffinek)

150 g mąki
200 g jogurtu naturalnego
200 g suszonych śliwek bez pestek
75 g orzechów włoskich + 12 połówek w całości
2 jajka
50 g masła + 1 łyżka do wysmarowania foremek
50 g melasy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Posiekać drobno orzechy włoskie oraz śliwki. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia, posiekane orzechy, śliwki, przyprawę do pierników, sól oraz ciemny pokruszony cukier i wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, roztopione masło i wymieszać ubijaczką
lub mikserem na niskich obrotach do momentu uzyskania kremowej masy. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości. Na wierzchu położyć połówkę orzecha i delikatnie docisnąć. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i rozkoszować się wypełniającym dom aromatem.

Piernikowe muffinki z suszonymi śliwkami oraz orzechami włoskimi