Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Sorbet z ricotty

Robiąc ten przepis aż nie spodziewałem się że może to być aż takie pysznie! Nazwałem je sorbetem ale nie wiem czy nie powinienem nazwać jednak lodami. Zostawmy jednak nazwę gdyż czasami w niepozornych rzeczach tkwi coś wyjątkowego. Uważam że smak tego sorbetu/lodów jest wyjątkowy i dlatego po prostu je polecam.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

2 szklanki sera ricotta
1 i ¼ szklanki cukru
1 i  ¼ szklaki wody
1 pęczek świeżej mięty
1 łyżka jagód jałowca
400 g śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Wymieszać wodę, miętę, cukier i jagody jałowca i podgrzewać na średnim ogniu aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie odcedzić i ostudzić. Dodać do zalewy ricottę, śmietanę i sok z cytryny, a następnie wymieszać wszystkie składniki do połączenia. Przełożyć do pojemnika i zamrozić w lodówkę, mieszając co 30 min przez 2-3 godziny aż sorbet zamarznie.

Sorbet z ricotty

Pobierz listę składników:

sorbet ricotta

 27 wrzesień 2013