Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pikantne ciasto czekoladowe z tabasco

... w polewie czekoladowej podawane z musem czekoladowo-kawowym, piklowanym jabłkiem, sosem żurawinowo-porzeczkowym oraz piklami ze świeżej żurawiny

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

...na ciasto:
125 g masła
125 g gorzkiej czekolady
150 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy espresso
1 łyżeczka tabasco
0,25 l wody
1 jajko
190 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

… na polewę:
150 g gorzkiej czekolady
½ szklanki śmietanki kremówki 30%

… na mus czekoladowo-kawowy:
200 g gorzkiej czekolady
6 łyżek zaparzonej kawy
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki wody
5 kropel tabasco
3 łyżki masła
4 jajka
4 łyżki cukru
150 ml śmietany kremówki 30%

… na pikle jabłkowe:
½ szklanki wody
50 g cukru
2 łyżki jasnego octu winnego (np. jabłkowego)
½  jabłka

… na sos:
100 g żurawiny
100 g czerwonych porzeczek
50 ml czerwonego wina
50 g kremu balsamicznego z fig i daktyli
1 łyżka cukru

… na pikle żurawinowe:
50 g świeżej żurawiny
½ szklanki wody
50 g cukru
2 łyżki jasnego octu winnego (np. jabłkowego)

... na dekorację:
4 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
kilka kropel tabasco
4 listki bazylii

Przygotowanie:

... ciasto:
Wymieszać w rondlu pokrojone masło, pokruszoną czekoladę, cukier, kakao, tabasco oraz wodę, a następnie podgrzewać (nie gotować!) do czasu, aż masa będzie jednorodna. Odstawić masę na 30 minut do wystygnięcia. Ubić jajko, a następnie dodać do masy, po czym dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać na gładką masę. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na 30 minut. W miejsca, gdzie ma być dodana żurawina (pikle żurawinowe), włożyć kilka połączonych patyczków, aby zostawić miejsce, gdzie polewa nie dostanie się i będzie można dodać dekorację z żurawiny. Polać polewą, a następnie odstawić, aby polewa stężała.

… polewa:
Rozpuścić w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę ze śmietanką, a następnie rozprowadzić po cieście. Przypominam, że w miejsca, gdzie ma być dodana żurawina, należy włożyć kilka połączonych patyczków, aby zostawić miejsca gdzie polewa nie dostanie się i w które będzie można dodać dekorację.

… mus czekoladowy:
Wymieszać w rondlu pokruszoną czekoladę, kawę i tabasco, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej (nie gotować!). Ściągnąć z ognia, dodać masło i lekko wystudzić. Oddzielić białka od żółtek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Dodawać do rozpuszczonej czekolady po 1 żółtku oraz po 1 łyżce piany z białek (dodać w sumie tylko pół piany z białek), a po każdej dodanej porcji masę dokładnie wymieszać. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku i wystudzić, a potem dodać do musu wraz z drugą połowę piany z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dodać następnie ubitą kremówkę i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i wstawić do lodówki na całą noc.

… pikle jabłkowe:
Obrać jabłko, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem winnym i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru, ostudzić, a następnie dodać pokrojone jabłka. Marynować przez noc.

… sos:
Skarmelizować cukier, a następnie zalać winem oraz dodać krem balsamiczny i podgrzewać aż do rozpuszczenia się karmelu. Dodać oczyszczone żurawiny i porzeczki i podgrzewać ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos przetrzeć przez sito i podawać jako dodatek do deseru.

… pikle żurawinowe:
Oczyścić i umyć żurawinę. Zagotować wodę z cukrem i octem winnym i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru, ostudzić, a następnie dodać żurawinę. Marynować przez noc.

… dekoracja:
Dodatkowo polać gęstym octem balsamicznym oraz kropelkami tabasco dla podkreślenia pikantnej nuty i udekorować listkami bazylii.

... prezentacja:
Ułożyć na talerzu ciasto czekoladowe, obok położyć mus czekoladowy, a na nim pikle jabłkowe. Polać po jednej stronie musu sos żurawinowo-porzeczkowy, a z drugiej strony ocet balsamiczny wraz z kropelkami tabasco.

 Pikantne ciasto czekoladowe z tabasco...

 09 wrzesień 2013