Składniki:
(przepis na tortownicę o średnicy 26-28 cm)
...na ciasto:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
300 g cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki rozpuszczonej espresso
0,5 l wody
2 jajka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
… na polewę:
150 g gorzkiej czekolady
½ szklanki śmietanki kremówki 30%
… do dekoracji:
garść malin
garść borówek amerykańskich
Przygotowanie:
… ciasta:
Wymieszać w rondlu pokrojone masło, pokruszoną czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, a następnie podgrzewać (nie gotować!) do czasu, aż masa będzie jednorodna. Odstawić masę na 30 minut do wystygnięcia. Ubić jajka, a następnie dodać do masy, po czym dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać na gładką masę. Przelać do formy i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-60 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na 30 minut. Polać polewą i posypać owocami, a następnie odstawić, aby polewa stężała.
… polewy:
Rozpuścić w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę ze śmietanką, a następnie rozprowadzić po cieście.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik 06 wrzesień 2013