Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Pomidorowe marynowane śledzie z natką pietruszki w oleju lnianym

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 ½ szklanka wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
¾ szklanki octu spirytusowego
10-12 płatów śledziowych matias
300 g mieszanki pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
125 ml oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z cukrem i octem a następnie ostudzić.
  2. Zalać śledzie wystudzoną zalewą i odstawić na min. 24 godziny (a najlepiej na 48 godzin).
  3. Odsączyć śledzie po tym czasie i pokroić na mniejsze plasterki.
  4. Umyć pomidorki koktajlowe, osuszyć i przekroić na połówki.
  5. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać
  6. Połączyć śledzie, połówki pomidorków koktajlowych, posiekaną natkę pietruszki a następnie dodać olej i wymieszać.
  7. Odstawić na 1-1,5 godziny do przegryzienia.
  8. Doprawić grubo mielonym kolorowym pieprzem i podawać.

Pomidorowe marynowane śledzie z natką pietruszki w oleju lnianym