Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śledzie marynowane z młodym fenkułem, czerwoną porzeczką i olejem lnianym

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 ½ szklanka wody
¾ szklanki cukru
¾ szklanki octu spirytusowego
10-12 płatów śledziowych matias
2-3 młode fenkuły raz z koprem
1 ½ szklanka czerwonych porzeczek
125 ml oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z cukrem i octem a następnie ostudzić.
  2. Zalać śledzie wystudzoną zalewą i odstawić na 24 godziny.
  3. Umyć fenkuł, osuszyć i posiekać drobno wraz z łodygami.
  4. Umyć porzeczki, osuszyć i oddzielić od szypułek.
  5. Odsączyć śledzia i pokroić na mniejsze plasterki.
  6. Połączyć śledzie, posiekany młody fenkuł, porzeczki a następnie dodać olej i wymieszać.
  7. Odstawić na 2-3 godziny do przegryzienia.
  8. Doprawić grubo mielonym pieprzem i podawać.

Śledzie marynowane z młodym fenkułem, czerwoną porzeczką i olejem lnianym