Składniki:
(przepis na 4 porcje)
1 kg filetów śledziowych typu matias
1 duża cebula
1 jabłko
200 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz,
natka pietruszki
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Odsączyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone śledzie ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć grubo na tarce. Cebulę oraz jabłko ułożyć na śledziach i zalać śmietaną. Odstawić do przegryzienia. Przed podaniem wymieszać i posypać natką pietruszki drobno pokrojoną.
Pobierz listę składników:
Paweł Łukasik22 maj 2013