Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śledź purpurowy z fioletowymi warzywami oraz jagodami, jeżynami i malinami  dodatkiem kiełków i listków buraka

Zadanie konkursowe na konkurs „Hendi Przepis” wykonane za pomocą sprzętów/produktów dostępnych na stronie www.hendi.pl.

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 szklanka zakwasu buraczanego
¾ szklanki cukru
¼ szklanki octu jabłkowego
2 małe cebule czerwone
4 płaty śledziowe matias
2 małe buraki
100 g jagód (+ kilka do dekoracji)
2 łyżki brązowego cukru
12 jeżyn
12 malin
50 g kiełków buraka
50 g małych listków buraczanych
6 małych fioletowych ziemniaków
4 fioletowe marchewki
1 łyżeczka oleju
sól

Przygotowanie:
1. Zagotować zakwas buraczany z cukrem i octem a następnie ostudzić.
2. Obrać mini czerwone cebule.
3. Zalać śledzie i cebulki wystudzoną zalewą i odstawić na 24 godziny.
4. Umyć małe buraki, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Następnie ostudzić, obrać i przekroić na pół.
5. Umyć owoce a następnie je osuszyć.
6. Zmiksować jagody (kilka zostawić do dekoracji) z cukrem.
7. Umyć listki buraka oraz kiełki, osuszyć.
8. Umyć marchewkę i ziemniaki a następnie ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
9. Rozgrzać patelnię z oliwa i przesmażyć marchewkę wraz z ziemniakami. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie dwa ziemniaki pokroić na połówki oraz marchewkę na kawałki około 3-4 cm.
10. Przesmarować (np. silikonowym pędzlem) talerz przez środek zmiksowanymi jagodami i ułożyć na tym kilka jagód.
11. Odsączyć śledzie i cebulę z zalewy.
12. Ułożyć śledzia skórą do dołu na talerzu a następnie na gorę położyć odrobinę kiełków buraka.
13. Po jednej stronie ułożyć pokrojoną marchewkę, purpurowe ziemniaki, przekrojoną na pół cebulę oraz buraka.
14. Po drugiej stronie ułożyć listki buraka oraz jeżyny i maliny.

Śledź purpurowy z fioletowymi warzywami oraz jagodami, jeżynami i malinami  dodatkiem kiełków i listków buraka

oznaczenieKonkurs