Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śledź słodko-kwaśny w łusce gryczanej z młodym pasternakiem, mini cukinią, fasolką szparagową, brukselką oraz grillowaną morelą i musem morelowym

Zadanie konkursowe na konkurs „Hendi Przepis” wykonane za pomocą sprzętów/produktów dostępnych na stronie www.hendi.pl.

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 szklanka wody
½ szklanki cukru muscovado
½ szklanki octu jabłkowego
4 płaty śledziowe matias
4 brukselki
¼ łyżeczki białego cukru
12 sztuk fasolki szparagowej
4 młode korzenie pasternaku
2 mini żółte cukinie
½ łyżeczki oliwy
8 moreli
2 łyżki brązowego cukru
8 łyżek łuski gryczanej mielonej
8 łyżek kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
4 listy natki pietruszki
sól, cukier

Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z cukrem muscovado i octem a następnie ostudzić.
2. Zalać śledzie wystudzoną zalewą i odstawić na 24 godziny.
3. Oczyścić brukselki i zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem białego cukru na pół twardo a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
4. Umyć młodą fasolkę szparagową a następnie ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić i przelać zimną wodą.
5. Umyć młody pasternak, odciąć natkę na wysokości około 1 cm od korzenia a następnie ugotować na pół twardo z osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
6. Umyć cukinie, osuszyć, przekroić na pół i wymieszać w oliwą oraz szczyptą soli. Rozgrzać patelnię i przesmażyć przez kilka minut aż do zarumienienia a następnie zdjąć z patelni.
7. Umyć morele, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
8. Pokroić połowę moreli w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać brązowy cukier i smażyć przez kilka minut aż się zrobią miękkie. Następnie przetrzeć przez sito.
9. Druga połowę moreli położyć krojeniem na rozgrzanej suchej patelni i podgrzewać aż zbrązowieje lub się trochę przypali.
10. Odsączyć śledzia i położyć skorą na mielonej łusce gryczanej.
11. Ułożyć na talerzy pasternak na nim fasolkę szparagową a następnie śledzia górą z panierką z mielonej łuski gryki.
12. Obok położyć cukinię, przekrojoną brukselkę, ugotowaną kaszę, połówki moreli oraz ułożyć kilka kropel musu morelowego.
13. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i udekorować nią talerz. 

Śledź słodko-kwaśny w łusce gryczanej z młodym pasternakiem, mini cukinią, fasolką szparagową, brukselką oraz grillowaną morelą i musem morelowym

oznaczenieKonkurs