Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śledź purpurowy z kaszą gryczaną na sypko oraz z jajkiem na twardo w sosie balsamicznym

Gdy namoczymy płaty śledziowe w zaprawie na bazie zakwasu na barszcz czerwony z dodatkiem cukru, uzyskamy nie tylko niesamowity purpurowy kolor mięsa śledzia, ale też nabierze on ciekawego smaku. Pojawi się w nim kwasowość zakwasu buraczanego, która zostanie złagodzona słodkim cukrem. Idealny smak słodko-kwaśny. Już sam tak przygotowany śledź jest pyszną zakąską, ale uzupełnimy to danie o inne elementy, które idealnie dopełniają się smakowo oraz  kolorystycznie.

Składniki
(przepis na 4 porcje)

1 szklanka zakwasu na barszcz czerwony
½ szklanki octu jabłkowego
½ szklanki cukru
4 płaty śledzi matias
4 jajka
2 szklanki kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko
1 łyżka oliwy
4 łyżeczki sosu balsamicznego
1 łyżka pistacji naturalnych łuskanych
sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować zaprawę na bazie zakwasu na barszcz. W tym celu należy zagotować zakwas na barszcz z octem i cukrem, a następnie ostudzić. Takim wywarem zalać śledzie i zostawić na 24 godziny, aby smaki wniknęły w głąb płata oraz śledź nabrał intensywnego purpurowego koloru. Po tym czasie śledzie odcedzić. Zalać jajka zimną posoloną wodą i gotować na twardo (6 minut od zagotowania wody). Następnie jajka odcedzić, zalać zimną wodą, aby ostygły, a potem je obrać i pokroić w plasterki. Kaszę gryczaną ugotowaną na sypko wymieszać w oliwą oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę pistacji drobno posiekać, a resztę zostawić w całości. Układać na talerzu śledzie posypane pistacjami, obok gaszę gryczaną oraz pokrojone w pasterki jajka, które należy posolić i polać sosem balsamicznym.

Śledź purpurowy z kaszą gryczaną na sypko oraz z jajkiem na twardo w sosie balsamicznym

Pobierz listę składników: