Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Nie mam zielonego pojęcia, co mnie do tego przepisu skłoniło. Najprawdopodobniej wszystko zaczęło się od koloru purpurowego i pistacji niesolonej, która ma niezwykle intensywny zielony kolor. Najważniejsze jednak, że smak wyszedł wprost obłędny i jak na razie uważam, że to jest mój najlepszy przepis śledziowy. Dlatego spieszę podzielć się nim z Wami, zwłaszcza że naprawdę jest prosty do przygotowania, wymaga tylko pewnego zaplanowania, bo kolor purpurowy osiągnie się dopiero, gdy śledź długo poleży w zalewie.

SkładnikiPurpurowe śledzie moczone w zakwasie z czerwonego barszczu z gruszką  cynamonowo-gozdzikową, przyprawą piernikową oraz sosem śmietanowym z  barszczem, z pistacjami i kostką z gotowanych buraków
(przepis na 4 osoby)
8 płatów śledziowych a la matias
2 gruszki
0,5 l zakwasu na barszcz czerwony
1 ugotowany burak
2 łyżki śmietany 18% do sosów
4 łyżki masła
6 goździków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do pierników
sok z ½ cytryny
1 łyżka pistacji niesolonych
sól

Przygotowanie:
Zalać śledzie 400 ml zakwasu na barszcz czerwony i zostawić na noc w lodówce. Rozgnieść w moździerzu goździki, dodać cynamon i przyprawę do pierników i wymieszać. Pokroić gruszki na ćwiartki. Podgrzać połowę masła, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć, dodać gruszki i obsmażyć z każdej strony, a następnie wyjąć i skropić sokiem z cytryny. Podgrzać resztę zakwasu na barszcz i odparować 2/3 objętości, dodać śmietanę, sól i resztę masła. Pokroić ugotowane buraki w kostkę wielkości 1 cm. Układać śledzie i gruszkę obok śledzia, na śledziu lub zawinąć gruszkę płatami śledzia, posypać pistacjami, ułożyć kostkę gotowanego buraka i poleć obok sosem.

Purpurowe śledzie moczone w zakwasie z czerwonego barszczu z gruszką  cynamonowo-gozdzikową, przyprawą piernikową oraz sosem śmietanowym z  barszczem, z pistacjami i kostką z gotowanych buraków